Çocuk Merkezli Oyun Terapisi
Oyunlar çocuklar için kendilerini ifade etmenin en rahat yoludur. Oyun esnasında çocuklar yaşadığı olayları tekrar ve istediği şekilde deneyimleyebilir, yaşadığı problemler ve çatışmaların üstesinden gelebilmek için farklı alternatifler üretebilirler. Oyun, çocuklara kendilerini özgür hissettikleri bir ortam sunar ,çocuklar oyun sırasında yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve kendi ihtiyaçlarının farkına varmayı öğrenirler.Oyunun çocuk üzerindeki tüm katkılarını göz önünde bulundurursak çocukların gelişimini desteklediğini söyleyebiliriz. Bu sayede oyun oynayan çocuklar hem bilişsel, hem sosyal-duygusal hem de motor becerileri açısından gelişmiş olur.
Bazen de anne-babalar çocuklarını anlamakta ve onlara ulaşmakta güçlük çekerler. Aslında çocuklar oyunları ile bizlere çok şey anlatır. Sağlıklı bir ortam sunulduğunda ise çocukların oyunlarından onların yaşadıkları kaygı, öfke ve benzeri birçok duygu ve düşünceleri hakkında ipuçları yakalamak mümkündür. Oyunun tüm yararlarını göz önünde bulundurduğumuzda terapistin yardımı ile onlar üzerinde rahatlatıcı etkileri ve sorunları azaltmaya yönelik katkıları olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz.
Oyun terapisi çocuklarımızın günlük oynadığı oyunlardan biraz farklıdır. Çocuklar oyun terapisinde dikkatle seçilmiş oyuncakları kullanarak yaşadıkları problemlerin farkına varırlar.bu sayede problemlerle başa çıkma becerisi kazanırlar.Oyun terapisi çocukların hem kendilerini hemde etrafında olup bitenleri anlamlandırdığı doğal bir süreçtir.
Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin Etkili Olduğu Durumlar Nelerdir?
- Özgüven eksikliği olan çocuklar
- Korkuları ve fobileri olan çocuklar
- Dikkat eksikliği ya da hiperaktivitesi olan çocuklar
- Alt ıslatma yada tutma sıkıntısı olan çocuklar
- Kardeş kıskançlığı olan çocuklar
- Travma yada çocukluk çağı depresyonu olan çocuklar
- Ebeveynleri boşanmış yada boşanma aşamasında olan çocuklar
- Herhangi bir kronik hastalığı olan çocuklar
Çocuk Merkezli Oyun Terapisinin Faydaları Nelerdir?
- Kendilerini kabul eder ve saygı duyarlar
- Yaşamış oldukları sıkıntılara yeni ve kalıcı çözümler bulurlar
- Yeni sosyal ve ilişkisel beceriler kazanırlar
- Diğer insanların duygu ve düşüncelerine saygı duymayı öğrenirler
- Duygularını yaşamayı ve ifade etmeyi öğrenirler
- Yeni becerileri deneyimlemeye cesaretlenirler
Psk Klinik olarak cuk Merkezli Oyun Terapisi Uluslararası Oyun Terapisi Derneği (APT) onaylı Eğitimini ve Süpervizyonunu tamamlayan Uzman Klinik Psikolog Sema KILIÇ tarafından uygulanmaktadır.
Kaynakça:
www.altis.gen.tr