Özgüven Nedir?
Özgüven hakkında konuşmaya başlamadan önce özgüvenin ne demek olduğunu iyi anlamamız gerekiyor. Özgüven, kişinin kendisine yönelik sahip olduğu olumlu düşünceleri doğrultusunda kendisini iyi hissetmesidir diyebiliriz. Kişinin kendisi hakkındaki düşünceleri, hisleri ve kendine bakışı ne kadar pozitifse sahip olduğu özgüvende o kadar yüksek olacaktır.
Peki nereden gelir bu özgüven?
Özgüveni belirleyen kendimiz ile ilgili sahip olduğumuz düşüncelerdir. Kendimiz ile ilgili ne kadar fazla olumlu düşünceye sahip olursak ve kendimizi, olumsuzluklarımız üzerinden değil sahip olduğumuz olumlu özelliklerimiz üzerinden değerlendirmeyi başarabilirsek özgüvenimizin de beraberinde artmasını bekleyebiliriz. Özgüven yine bizden, kendimize bakışımızdan, kendimizle ilgili düşüncelerimizden gelir.
Özgüvenimizi Artırmak İçin Neler Yapabiliriz?
Doğru Bakış Açısı
Her insanın hayatında kendini güçlü ve zayıf gördüğü noktalar vardır. İnsan hem güçlü hem zayıf yönlerinin farkında olarak yaşamayı öğrenmelidir. Odaklandığımız nokta hiçbir zaman sadece güçlü olduğumuz yönlerimiz olamayacağı gibi hayatımızı sadece zayıf noktalarımızı düşünerek de geçiremeyiz. İşte bu noktada hem özgüvenimizi artırmak hem de sahip olduğumuz özgüvenimizin kibir durumuna gelmesini engellemek için yapmamız gereken, kendimize; güçlü ve güçsüz yönlerimize, doğrularımıza ve yanlışlarımıza en uygun bakış açısından bakmaktır. Sadece doğrulardan ibaret olamayacağımız gibi sadece yanlışlardan ibaret de olamayız. Her konuda güçlü olamayacağımız gibi her konuda zayıf da olamayız. Her zaman haklı olamayacağımız gibi her zaman doğru tarafta olmayı da başaramayabiliriz. Biz tüm bu zıtlıkların birbiriyle olan uyumuyla güzeliz, unutma!
Olumsuzluklarla Odaklanmayın
Özgüvenimizin düşmesine neden olan en önemli sebeplerden biri hem kendimiz hem çevremiz hakkında zihnimizden atamadığımız olumsuz düşüncelerdir. Olumsuzu düşünmek, her an bir olumsuzlukla karşılaşabileceğimize inanmak bizi, kendimizi dış dünyaya kapatmaya itecektir. Her an ağzından yanlış bir laf çıkacağını düşünerek konuşamazsın, kaza yapacağını düşünerek araba kullanamazsın, yaptığın şey ne olursa olsun başaramayacağını düşünürsen başaramazsın! Olumsuzluğu kafandan atmayı öğrenip işe koyulmalısın. Elbette hayat sadece olumlu düşüncelerden ve güzel şeylerden ibaret değil. Hayatın içinde olumsuzluklar da var fakat kendimizi sadece bu düşüncelere odaklayarak yaşamayız. Güzeli yaşayabilmek için önce güzeli görmeyi öğrenmeliyiz. Daha fazla olumsuzluğa yer yok!
Gerçekçi Olun
Hayat kendine hedefler koyarak ve bu hedeflere ulaştıkça yaşanan mutluluk duygusuyla güzelleşir. Kendimizle ilgili hedefler belirlerken gerçekçi olmalıyız. Gerçekçi olmayan hedefler belirlemek, o hedeflere ulaşamadığımız durumlarda başarısızlık hissine yol açacaktır ve bu durum özgüvenimizin düşmesine neden olabilir.
Her Başarısızlık Bir Ders
Hayatın içinde başarılar kadar başarısızlıklara da yer vardır. Birçok farklı konuda başarısız sonuçlarla karşılaşabilir ve hayal kırıklıklarına uğrayabiliriz. Yaşadığımız başarısızlıklara ve alınan olumusuz sonuçlara nasıl tepki vereceğimiz bizim elimizdedir. Hayatta karşılaşılan her durumun gelecek için bir tecrübe olduğunu unutmadan yaşamalıyız. Kimi zaman başarısızlıklara engel olamayız ancak alınan sonuçlardan ders çıkarmak bizim elimizde.
Kendiniz İçin Giyinin
Kıyafet, insanların birbirleriyle kurdukları görsel iletişimin en önemli parçalarındandır. Üzerinize yakıştırdığınız ve kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan kıyafetler tercih edin. Bu kıyafetlere servet ödemek demek değil. Nasıl görünmekten keyif aldığınızı keşfedin ve kendinize olan güveninizin artmasını sağlayın.
Gülümse
İnsanlarla iletişim kurmanın en sıcak ve en arkadaş canlısı yolu onlara gülümsemektir. Kimi zaman ufacık bir gülümseme tüm olumsuzlukları ve gerginlikleri dağıtmaya yeter. Kendinizi gergin ve güvensiz hissettiğiniz ortamlarda yüzünüzde oluşacak bir gülümseme hem sizi hem çevrenizdekileri olumlu etkileyecek ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.