Sınav Kaygısı Nedir, Nasıl Baş Edilmeli?
Sınav kaygısı bireyin önceden öğrendiği bilgiyi sınav esnasında etkili bir biçimde kullanmasına engel olup öğrencinin başarısının düşmesine sebep olan yoğun kaygı durumu olarak nitelendirilmektedir. Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili beklentileri, sınav sonrası çevresinden alacak olan tepkileri sınav kaygısıyla ilişkilidir .
Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?
- Mide bulantısı,
- Karın ağrısı,
- Sıkıntı
- Başarısızlık korkusu,
- Titreme,
- Ağlama,
- Çalışma isteksizliği,
- Taşikardi,
- Uyku düzensizliği,
- Terleme,
- Ağız kuruluğu
vb. somatik belirtileri açığa çıkar. Sınav kaygısı öğrencide dikkat ve konsantrasyon olmada güçlük çekme, kendine güvenme konusunda azalma, yetersiz ve değersizlik hissine kapılmasını sağlar.
Bazı öğrenciler yaklaşan sınavdaki başarı düzeyini genelleyerek, bunu kişiliğinin başarı ya da başarısızlığı olarak değerlendirebilir. Bu durum değerlendirilme korkusuna ve sınavın sürecinden çok sınavın sonucuna odaklanmaya neden olur. Sınav kaygısının oluşmasında olumsuz otomatik düşünceleri öğrenciyi etkiler. Sınava hazır değilim, bu bilgiler ilerde işime yaramayacak, bu dersi anlamıyorum zaten yapamayacağım, gibi otomatik düşünceler öğrencinin kaygısını artıran otomatik düşüncelerdir.
Sınav Kaygısı yaşayan öğrencilerin aileleri öğrenciye güven ve sorumluluk vermeli, öğrencinin kapasitesinin üzerinde bir beklenti içine girip öğrenciyi daha çok kaygıya itmemeliler. Öğrenciyi motive edecek tutum ve davranışlar sergilemeli, empati kurmalılar. Sınavı aile hayatının merkezi olmadığını öğrenciye davranışlarıyla öğrenciye bildirmeliler. Öğrenci ailesi tarafından koşulsuz sevildiğini hisseder ve bilirse sınav kaygısı yaşamının tamamını kaplamayacaktır. Aile sınav süreci boyunca öğrenciyle iş birliği içinde olup çözüm odaklı davranışlar sergilemelidir.
Ne zaman Uzmana Başvurulması Gerekir?
Öğrencide herhangi bir ruhsal bozukluk (depresyon, anksiyete bozukluğu, uyku bozukluğu vb.) belirtileri açığa çıktığında işlevselliğin bozulması, kaygıyla başa çıkmadığı için fizyolojik sorunlar açığa çıktığında, davranış bozuklukları gözlemlenmeye başladığında bir uzman yardımı alınmalıdır.
Unutmayalım!
Uçurtmalar rüzgar gücü ile değil, o güce karşı koydukları için uçarlar.
W. Churchille