Korona Virüs Süreci ve İlişkiler
Hayat normal akışında sürüp giderken, birden bire dünya tanımlayamadığı, hatta başa çıkamadığı bir virüsle karşı karşıya kaldı. Hem de en savunmasız, en beklenmedik zamanda… İnsanlar evlerine kapandı, işleriyle alakalı sorunlar yaşadı, farklı ihtiyaçlarla ilgili problemler oluştu ama en önemlisi, en temel ihtiyaçları olan hayatta kalma ihtiyaçları tehlikeye girdi. Alınan tedbirlerinin ışığında karantina süreci insanların ruh sağlığını etkilerden aynı zamanda ilişkilerini de etkilenmeye başladı.
Gündelik yaşamımızın büyük bir bölümünü paylaştığımız partnerlerimizle ya aynı evin içinde hiç olmadığımız kadar daha uzun süre birlikte kalıyoruz ya da ayrı evlerde birbirimizden uzak yalnızca iletişim araçları ile görüşmeler sağlayabiliyoruz. Bu süreç, partnerimizle uzak veya yakın olsak da bizi eskisinden daha farklı yollara itiyor. Dolayısıyla ilişkilerde zorlanmalar meydana gelebiliyor.
Ev içerisindeki sorumluluklar konusunda tartışmalar yaşıyor, partnerinizle iletişim kurmakta zorlanıyor olabilirsiniz. İçinde bulunduğunuz duruma uyum sağlamanın zorluğuyla iletişiminiz kötü etkileniyor olabilir.
Kişisel alanınıza girildiğini düşünebilir ve sürekli aynı ortamda bulunmaktan dolayı bunalmış hissedebilirsiniz. Partnerler arasındaki bu duygu durum dalgalanmaları cinsel yaşantılarını da etkilemektedir. Partnerlerin kendini isteksiz hevessiz hissetmesi oldukça olağandır.
Peki bu süreçte neler yapılabilir ?
- Ev içerisinde yalnız kalabileceğiniz kendinize ait bir alan oluşturabilir, dilediğinizde size iyi gelen bir aktivite ile uğraşabilir, kendinize kaliteli zaman ayırabilirsiniz.
- Evin içerisindeki sorumlulukları partneriniz ile adaletli bir şekilde paylaşabilir, birlikte iş birliği kurarak temizlik yapma, yemek yapma gibi işleri eğlenceli hale getirebilirsiniz.
- Bireysel aktivitelerin yanı sıra film izleme, puzzle yapma, egzersiz yapma gibi ortak uğraş alanları oluşturabilirsiniz. Birlikte geçirilen zamanlar ilişkiyi dengede tutmaya yardımcı olur ve partnerler arası duygusal bağı kuvvetlendirir.
- Partnerinizle yaşadığınız güzel anıları hatırlamak, arşivleri karıştırmak, sizi bir arada tutan ve üstesinden geldiğiniz zorlukları hatırlamak ve bunları partneriniz ile paylaşmak iletişimi kuvvetlendirir.
- Bu dönemde cinsel isteklilik konusunda partnerlerin farklılık göstermesi normal bir durumdur. Böyle durumlarda partnerler birbirlerini dinlemeli anlamaya çalışmalı ve birbirlerine saygı duymalılardır.
Pandemi öncesinde yaşanan ve çözümlenemeyen sorunların bu stresli dönemde su üstüne çıkması ve ilişkilerimizi sarsması muhtemeldir. Öte yandan, yakın ilişkilerin fiziksel ve psikolojik sağlığımız için önemli bir kaynak olduğu aşikar. Yaşam kalitemizden bağışıklık sistemimize dek uzanan geniş bir yelpazede mutlu ilişkilerin sağlığımız üzerinde olumlu etkileri var. Bu bağlamda, corona virüsü döneminde hem ruh sağlığımızı korumanın hem de bağışıklık sistemimizi güçlendirmenin yollarından birisi de yakın ilişkilerimize odaklanmak, sevdiklerimize zaman ayırmak ve iletişimi sürdürmekten geçiyor.